onsdag 31 december 2014

Årshälsning!

Hälsning till alla medlemmar i 
Bauerbyns Bostadsrättsförening  vinter 2014/2015!
         _______________________________________  

Vägunderhållet sköts enligt överenskommelse med entreprenören!

Hoppas ni ser om ert hus!
Har ni värme på? 

Se till huset ofta:
Vattnet är också viktigt! Spola ledningarna ordentligt med jämna mellanrum. Avloppen och tillhörande ledningar kommer att ses över under 2015 efter de problem som varit och detta är prioritet ett!

Månadsavgiften kommer även under 2015 vara 1150 kronor per månad.
                     
Ett riktigt  GOTT NYTT ÅR,

tillönskas ni alla av Bauerbyns Styrelse

fredag 26 december 2014

DECEMBERLJUS





__________________________

____________
NU!
Det finns ett före
och
det finns ett efter
nu.

Vi känner värmen,
vi ser fotavtryck,
vi ser det vanliga
som det var innan.

Så kom nu...

Då stannade tiden
avtrycken 
av tiden etsade sig fast
Livslåga som blåst ut.
Stilla, stilla.

Även en hund är värdefull
för den
som den är vän och 
familjemedlem till.

tisdag 30 september 2014

Träden träder fram ur skuggorna



Det blir ingen trädfällning, nu i höst-
Skogsavverkningen är klar och de ville inte köra på den blöta gräsmattan.
En del träd är dessutom svåra att ta ner, bland annat de mellan stugorna.
Det blir kanske en skogsavverkning i vinter. Då får vi ta reda på om de vill ha betalt, vilka kostnader vi är beredda på att ta. Vi får rådgöra med expert på ämnet.
Styrelsen tar upp den frågan.

söndag 14 september 2014

torsdag 11 september 2014




Vårdträd (norska tuntre) är beteckning på ett stort träd, vanligen ett ädellövträd, som står på ett tun på en gård på landsbygden. En mystisk samhörighet har ansetts råda mellan trädet och den på gården boende släkten.

I svensk folktro förknippades trädet med släktens lycka och välgång. Att skada trädet eller ens bryta löv av det ansågs medföra olycka och sjukdom. Det finns berättelser om att Hustomten, eller gårdens skyddsandar eller vättar, bodde i eller under vårdträdet, och åt dessa offrade man för att avvända sjukdom och olycka från människor och boskap. Vissa uppteckningar berättar att man hällde öl eller mjölk över trädens rötter på torsdagar eller inför helgdagar.

Det finns också en praktisk aspekt av vårdträd, som högsta punkt på gården skyddar det byggnader från blixtnedslag.

Vanliga arter på vårdträd är lind, alm, ask och lönn. Men det förekommer också så kallade "bärande träd", oxel, rönn, kastanj, valnöt och ek. Även björk förekommer, i synnerhet norr om den biologiska norrlandsgränsen som skär genom Svealand. I Skåne kan en storvuxen fläderbuske betraktas som vårdträd. Mera ovanligt är att ett fruktträd betraktas som vårdträd. Flera släkter har tagit namn efter sin hemgårds vårdträd, till exempel släkterna Almén, Linnaeus, Lindelius och Tiliander.


På gårdar "på skogen" i Sverige där rönn utgör vårdträd har troligtvis skogsfinnar bott. Rönnen var en viktig symbol för de finnar som migrerade till Sverige under 1600-talet, då Sverige och Finland var en gemensam stat. "Helig rönnen är på gården" heter det i Kalevala.


Vi i Bostadsrättsföreningen John Bauerbyn har nu aktivt visat vårt intresse för att ta bort vissa träd runt våra hus och på allmänningen - den mark som vi disponerar gemensamt.

Träd kan tas ner men träd kan också bevaras, till exempel för att kunna vara behjälpliga med "pollenservice" och lite till. Nu får vi ta kontakt med en kunnig trädfällare och se vad vi får ut av det hela och hur vi kan gå vidare.

fredag 1 augusti 2014

Kom ihåg!

Vid vår trivselkväll 
lögardagen 9 augusti
kommer en ny sed att förekomma:

ÅRETS TROLL!






fredag 18 juli 2014

Anticimex Trygga Tips - Om getingar

GETINGAR

Getingar och getingbon

Getingar tillhör insektsordningen steklar. Vi har flera olika arter getingar i Sverige som exempelvis vanlig geting, rödbandad geting, husgeting och bålgeting, som är den störta getingarten vi har här.

När getingar bygger bo i marken kallar vi dem i allmänhet för jordgetingar. Gemensam för alla getingarna är att de måste hanteras med respekt. Getingstick kan, speciellt för den som är överkänslig, få fatala följder. Normalt sticks getingar bara om de är attackerade eller rädda.

Ett getingbos livscykel

Drottningen som varit i dvala under vintern letar ny boplats under våren. När hon hittat en lämplig plats börjar hon att bygga samtidigt som hon lägger ägg och matar larverna. Arbetargetingarna blir tillräckligt många i mitten på juli och tar då över. Drottningen kan då fokusera helt på att producera ägg. Detta fortsätter under hela sommaren och boet växer samtidigt som antalet getingar ökar till flera tusen arbetare i slutet på sommaren. Boet kan då vara lika stort som en fotboll.
Ett getingbo överlever bara en enda sommar. När hösten kommer dör samhället och en sanering av getingboet fyller i det här läget ingen funktion. Endast de honor som lämnat boet och blivit befruktade övervintrar.
Ett getingbo byggs av trä, som skrapas loss av t ex döda träd, som tuggas med saliv till pappersmassa. Getingboet placeras gärna fritt hängandes under tak, i grenar, i underjordiska hålor eller i ihåliga träd.

Getingar är nyttodjur

Getingar är nyttiga insekter då de lever som rovdjur och håller ned mängden på många andra insekter som är skadedjur i våra trädgårdar, särskilt under våren och försommaren. De gör också viktiga pollinerare av fruktträd och andra växter.
Från midsommar äter arbetargetingarna frukt och söta saker och lockas därför ofta in i våra hus av matlagningslukten.
Om getingar inte stör eller är till besvär, låt dem vara.

Vill du ha vår hjälp?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor när du behöver vår hjälp att sanera getingar eller har en fråga kring en sanering som är gjord hos dig.

söndag 6 juli 2014

Pooooooooolen!



Stuga 21




Stuga 20



Stuga 19



Stuga 18





Stuga 17



Stuga 16



Stuga 15



Stuga 14



Stuga 13



Stuga 12


Stuga 11