fredag 18 juli 2014

Anticimex Trygga Tips - Om getingar

GETINGAR

Getingar och getingbon

Getingar tillhör insektsordningen steklar. Vi har flera olika arter getingar i Sverige som exempelvis vanlig geting, rödbandad geting, husgeting och bålgeting, som är den störta getingarten vi har här.

När getingar bygger bo i marken kallar vi dem i allmänhet för jordgetingar. Gemensam för alla getingarna är att de måste hanteras med respekt. Getingstick kan, speciellt för den som är överkänslig, få fatala följder. Normalt sticks getingar bara om de är attackerade eller rädda.

Ett getingbos livscykel

Drottningen som varit i dvala under vintern letar ny boplats under våren. När hon hittat en lämplig plats börjar hon att bygga samtidigt som hon lägger ägg och matar larverna. Arbetargetingarna blir tillräckligt många i mitten på juli och tar då över. Drottningen kan då fokusera helt på att producera ägg. Detta fortsätter under hela sommaren och boet växer samtidigt som antalet getingar ökar till flera tusen arbetare i slutet på sommaren. Boet kan då vara lika stort som en fotboll.
Ett getingbo överlever bara en enda sommar. När hösten kommer dör samhället och en sanering av getingboet fyller i det här läget ingen funktion. Endast de honor som lämnat boet och blivit befruktade övervintrar.
Ett getingbo byggs av trä, som skrapas loss av t ex döda träd, som tuggas med saliv till pappersmassa. Getingboet placeras gärna fritt hängandes under tak, i grenar, i underjordiska hålor eller i ihåliga träd.

Getingar är nyttodjur

Getingar är nyttiga insekter då de lever som rovdjur och håller ned mängden på många andra insekter som är skadedjur i våra trädgårdar, särskilt under våren och försommaren. De gör också viktiga pollinerare av fruktträd och andra växter.
Från midsommar äter arbetargetingarna frukt och söta saker och lockas därför ofta in i våra hus av matlagningslukten.
Om getingar inte stör eller är till besvär, låt dem vara.

Vill du ha vår hjälp?

Kontakta ditt närmaste Anticimex-kontor när du behöver vår hjälp att sanera getingar eller har en fråga kring en sanering som är gjord hos dig.

söndag 6 juli 2014

Pooooooooolen!



Stuga 21




Stuga 20



Stuga 19



Stuga 18





Stuga 17



Stuga 16



Stuga 15



Stuga 14



Stuga 13



Stuga 12


Stuga 11


Stuga 10



Stuga 9

RM var här tidigare i veckan.
Barnbarnen hälsade på och testade studsmattan och letade efter smultron.

Stuga 8



Stuga 7



Stuga 6



Stuga 5




Stuga 4

Kvällssolen till trots, dörren är stängd. Ingen är här!

Stuga 3

Blommor har flyttat in på verandan till stuga 3. Ett tecken på att de kommer snart...


Stuga 2


Stuga 2 har fått litet "lyft" med ny dörr och nya fönster. På tomten finns en liten honungsfärgad kanin som lystrar till namnet Molle.


Stuga 1


 Stuga 1 har vanligtvis sina trogna innehavare där så gott som hela sommarhalvåret.
Just nu ser det lite öde ut. Hoppas att de kommer och pysslar om sitt, snart igen.

En sommardag i byn



En levande fritidsby året om!
Alltid finns det någon i vår by, vilket vi är glada för. Vi finns där för varandra!
Här kommer en rad med foton på aktiviteten i byn en sommardag 2014. Foton som är tagna vid 6-tiden på morgonen och sedan vid 18-tiden samma dag. Tilläggas bör också att vissa aktiviteter inte syns: Stuga 13,  hann åka efter många härliga och intensiva dagar. Stuga 11, ägarna + en ytterligare person kom precis vid 18-tiden. Vi visar respekt genom att inte ha någon bild bara ett omnämnande!
Stuga 5, kom dagen efter och de finns med trots att tiden för dagen inte stämmer. Stuga 21 hade fått "liv" senare på kvällen...
Poolen hade en del aktiva, fotot är suddigt - så kan det bli ibland. Många vandrare dricker lite vatten, tar paus i vår lummiga grönska ( Vandringsleden har nya kartor nu som visar att det är vatten - enbart!)
Nästa fototillfälle hoppas vi att det är flera där - nu när det finns två stugor i byn fått nya bostadsrättsinnehavare. Stuga 12 och stuga 19.
Varje stuga presenteras med ett eget inlägg och eventuellt med lite text.